vr23022018

vrijdag 23 februari 2018

Je bent hier:Home|Columns|Anna Reichenbach|Excelleren als ouder

Excelleren als ouder

Beoordeel dit item
(3 stemmen)
kind laten excellerenIn mijn werk houd ik mij bezig met excellentie in het hoger onderwijs. Hoe spoor je studenten aan zodat zij het beste uit zichzelf halen? Wat moet je hen daarvoor aanbieden en wie en wat heb je daarbij nodig?


Excellentie in het hoger onderwijs wijkt niet veel af van het opvoeden van een getalenteerde peuter of kleuter, zo is mijn ervaring. Door hun ontwikkeling te bevorderen moet je hen steeds nieuw materiaal aanbieden, hen verrassen en geïnteresseerd houden en lekker veel laten (buiten) spelen. Want spel is de opmaat naar een goede ontwikkeling. En leren doe je het beste spelenderwijs.

Pushende moeders zetten hun kinderen ook weleens voor de tv

Hoewel kinderen vanzelf op zoek gaan naar nieuwe ervaringen is de omgeving daarop toch van invloed. Zo is er een wetenschappelijk verband aangetoond tussen voorlezen en de ontwikkeling van taalvaardigheden bij jonge kinderen. Het is niet voor niets dat er verschillende vrijwilligersprojecten zijn waarbij vrijwilligers voorlezen bij kinderen van allochtone afkomst.  

Toen mijn zoontje Olaf net was geboren was ik dan ook van plan om zo goed mogelijk mijn best te doen om alles uit hem te halen. Met als toppunt toch wel dat ik hem als baby een avocado voorzette. Trots als ik was at hij het smakelijk op. Nu niet meer. Hoewel ik Olaf nog steeds graag stimuleer zou ik nu vast een standje krijgen van het consultatiebureau als ze zouden weten hoe vaak hij in de week ‘Cars’ en ‘Dora’ kijkt. (Of ‘Finding Nemo’, ‘Het zandkasteel’, ‘Nijntje in de dierentuin..’)

Gebaar je taal

Voor mij begint excellentie bij taal. Waar veel ouders nog blijven hangen in bekken trekken en babygeluiden maken ontdekte ik ‘babygebaren’. Door middel van gebaren uit de NGT (Nederlandse Gebaren Taal) leerde ik mijn zoon communiceren. Gebaren als ‘melk’, ‘mama’, ‘papa’, maar ook moeilijkere woorden als ‘kinderboerderij’ passeerden de revue.

Ontzettend leuk om al zo vroeg met je kind bezig te zijn. Nog leuker is het wanneer je kind ook gaat terug gebaren. Het is even een investering maar dat is het meer dan waard. Mijn schoonmoeder maakte zich zorgen: ‘Maar leert hij dan wel praten? Blijft hij dan straks niet in gebaren steken? Gebaren zijn toch alleen voor dove mensen?’. Hoezeer ik mijn schoonmoeder ook gerust probeerde te stellen, lukte dat niet echt. Onbekend maakt onbemind. Ook het argument dat de hersenen eerder rijp zijn voor gebaren dan voor spraak, was voor haar niet overtuigend.

Nu loopt Olaf wat betreft taalvaardigheid flink voor op zijn leeftijdsgenootjes en dankzij de vele uren met Dora heeft hij zich ook al een beetje Engels eigen gemaakt. Mijn schoonmoeder is er nu van overtuigd dat het op zijn minst geen kwaad heeft gedaan.

Excellente ouders

Het leuke aan kinderen is dat je zelf ook blijft ontwikkelen. Als ouder word je meester in afleiden en in het bedenken van creatieve oplossingen. Je leert ook wat belangrijk is voor jou in het leven en welke waarden en normen je onderschrijft en je aan je kinderen mee wilt geven.

Excellentie is veel meer dan hoge cijfers halen of goed scoren op testjes op het kinderdagverblijf en school. Excellentie begint bij jezelf, bij het ontwikkelen van je persoonlijkheid. En dat blijft alsmaar doorgaan en doorgaan.

Dus waar wij als ouders het beste voor hebben met onze kinderen, willen dat zij het beste uit zichzelf halen, werken wij ondertussen ook aan onze eigen excellentie. En zo stijgen we ook iedere keer weer boven onszelf uit.

Big up parents!Anna Reichenbach is mama van Olaf (11-02-2012) en is wetenschappelijk docente aan een Universiteit.

Andere leuke columns:

Ik lust alleen snoep!

Boys & Toys

Samen zwanger

Heel anders

Het geheim van Sinterklaas

Controlfreak

Traktatiegekte

Mijn kind wordt gepest

Vacature ouder/verzorger

Co-ouderschap

Zwanger solliciteren

Altijd checken!