wo21022018

woensdag 21 februari 2018

Je bent hier:Home|Baby|Voeding|Lekker smullen aan tafel

Lekker smullen aan tafel

Beoordeel dit item
(5 stemmen)
tafelrituelenIk kwam deze video tegen en dat deed mij denken aan de tafelrituelen bij ons thuis. Toen mijn kleintje vast voedsel ging eten, wist ik zeker: ‘Ik zou hem alles aanbieden en hij zou alles opsmikkelen.’ Het begon ook allemaal zo goed, met de geprakte worteltjes en sperzieboontjes die langzaam over gingen in de hele worteltjes en sperzieboontjes. Mijn kleine rakker vond alles even lekker.

Een rommeltje aan tafel vond ik geen probleem. Mijn dreumes moest vooral lekker kunnen smullen, dus zat hij regelmatig tot in zijn haren onder de spaghettiesaus. De sperzieboontjes gingen er nog altijd met groot gemak in en ook andere groente verdwenen één voor één in zijn mondje.
 
Ik sprak er wel eens over met andere moeders. Sommigen hadden grote problemen met kinderen die niet wilde eten. Ik snapte het niet, deden die moeders misschien iets niet goed? Of had ik gewoon zoveel geluk dat mijn kind alles lekker op at wat hij voor zich kreeg?

Ondertussen werd de dreumes een peuter en langzaam maar zeker begon hij bepaalde zaken minder lekker te vinden. Aardappel bijvoorbeeld, maar ook alles waar een sausje over heen zat. Op zich geen probleem, want sausjes zijn nou niet direct het gezondste onderdeel van de maaltijd en makkelijk apart te houden en bovendien gingen de groenten nog altijd vlot naar binnen. Ik maakte me dus geen zorgen. 

De peuter werd een kleuter. Aardappel vond hij nu echt vies en kreeg hij echt niet weg. Van spinazie moest hij letterlijk spugen en stond dus op het lijstje van dingen die hij niet hoefde te eten. Hij wilde niets met een sausje, alleen maar dingen apart van elkaar. Andere groenten at hij altijd op (‘die groene patatjes zijn gewoon sperziebonen hoor!’), maar verder ….. een paar stukjes vlees misschien.

Ondertussen werd hij een jaar of 6. ‘Alleen de groente is toch belangrijk en die heb ik op’, zei hij eigenwijs terwijl hij met de rest van zijn eten over zijn bord heen en weer schoof. ‘Nou, de rest is ook belangrijk’. Met moeite gingen er nog twee hapjes in.

Nu is hij 10 jaar en gaat het eigenlijk nog steeds zo. De groenten eet hij gelukkig nog wel en daarbij een paar stukjes kleine stukjes vlees. Absoluut geen sausjes, geen aardappel en ook nog eens een bedroevend laag eettempo. Wat heb ik verkeerd gedaan?

Gelukkig heeft hij nog een jonger zusje…. Die eet wel.

En zo haal ik mijn hart weer op…. Het ligt niet aan mij. Ieder kind is gewoon anders. Soms vind ik het wel jammer dat hij mijn kookkunsten (juist mijn meeste creatieve creaties) niet weet te waarderen. Maar ik ben van mening dat zolang een kind gevarieerd eet er niets aan de hand is. Dus zolang hij overdag voldoende brood eet, tussendoor fruit en dan ’s avonds wat minder, maar wel groente en af en toe vlees, er niets aan de hand is.

Meer in deze categorie: « Starten met bijvoeding

GRATIS ebook Slaaptips voor mijn kindje

    Ja, ik wil graag de gratis Slaaptips voor mijn kindje ontvangen! Tevens ontvang ik de nieuwsbrief vol handige tips en informatie.
    Hierdoor kan alle informatie in de nieuwsbrieven en op de website gratis worden aangeboden.