vr23022018

vrijdag 23 februari 2018

Je bent hier:Home|Baby|Slaaptips baby|Inbakeren brengt rust

Inbakeren brengt rust

Beoordeel dit item
(6 stemmen)

baby inbakeren brengt rust.jpgVoor baby's die onrustig slapen of veel huilen kan inbakeren of een bakerzak een oplossing zijn! Inbakeren is het van schouders tot en met voeten inwikkelen van een baby in doeken of een speciale inbakerzak om zijn eigen bewegingen te beperken zodat de baby zich gemakkelijker kan overgeven aan de slaap.

 

Inbakeren is een oeroude traditie

 

Het inbakeren werd tot het einde van de achttiende eeuw veel in Nederland toegepast. Ongeveer 10 jaar geleden werd het inbakeren in Nederland herontdekt omdat baby’s steeds onregelmatiger gingen drinken en slapen. Veel baby's houden zichzelf wakker door rondmaaiende armpjes. Door het inperken van de bewegingsvrijheid van de baby voelt deze zich geborgen en valt makkelijker in slaap.

Inbakerdoek

Er zijn veel verschillen tussen het inbakeren van toen en nu. De huidige techniek van het inbakeren, mits volgens de richtlijnen uitgevoerd, is niet meer belastend voor de groei en de heupontwikkeling. Er is voldoende informatie beschikbaar om warmtestuwing en buikligging tegen te gaan. Er zijn diverse inbakerdoeken te koop die makkelijk zijn in gebruik. Een voorbeeld hiervan is de Swaddle Me.

Bakerzak

Sommige ouders vinden het inbakeren van hun baby geen prettig idee. Ze vinden te doeken strak of niet handig in gebruik. Een bakerzak als de Puckababy kan dan een tussenoplossing zijn. De bakerzak is een soort slaapzakje waarbij de armpjes ook in het zakje zitten. De baby heeft dus wat meer bewegingsvrijheid dan bij een inbakerdoek. De Puckababy wordt ook vaak gebruikt als overgang van het inbakeren naar een gewone babyslaapzak.

Het huidige inbakeren wordt tijdelijk toegepast bij kinderen die moeizaam slapen. Door tijdens de inbakerperiode ook voor rust en regelmaat te kiezen, wordt de inbakerdoek na enkele maanden overbodig en kan het inbakeren weer afgebouwd worden. Tegenwoordig geldt het advies om na 6 maanden het inbakeren of gebruik van de bakerzak af te bouwen. De kans dat de baby op de buik draait wordt dan groter en dit verhoogd de kans op wiegendood.

Kijk voor uitgebreide informatie over inbakeren in het algemeen op www.inbakeren.nl.Lees ook:

Slaapritueel: houvast voor je baby

Ken de slaap- en hongersignalen van je baby

Rust en regelmaat voor je baby superbelangrijk

Dag- en nacht ritme van je baby

Huilbaby's: troosten, rust en regelmaat

Tips als je baby de fles weigert

Hoeveel afgekolfde voeding heeft je baby nodig

De ontwikkeling van je baby

Handige tips voor succesvol borstvoeding kolven

Praktijkverhalen Kolven op het werk

Vraagbaak: Eerste voorraad moedermelk opbouwen

Gerelateerde items (op tag)

GRATIS ebook Slaaptips voor mijn kindje

    Ja, ik wil graag de gratis Slaaptips voor mijn kindje ontvangen! Tevens ontvang ik de nieuwsbrief vol handige tips en informatie.
    Hierdoor kan alle informatie in de nieuwsbrieven en op de website gratis worden aangeboden.