vr23022018

vrijdag 23 februari 2018

Je bent hier:Home|Baby|Slaaptips baby|Huilbaby's: troosten, rust en regelmaat

Huilbaby's: troosten, rust en regelmaat

Beoordeel dit item
(3 stemmen)

huilende_baby_met_papa.jpgWacht niet te lang met het gericht zoeken naar een oplossing voor uw huilbaby! Rust en regelmaat, het ronddragen in een draagzak en/of het 's nachts inbakeren of in een bakerzak laten slapen kunnen vaak al een positieve verandering te weeg brengen. Helpt dit niet, zoek dan professionele hulp. Belangrijk is om vooral zelf rust te blijven en proberen toch ook enigszins uitgerust te blijven (tot zo ver dat mogelijk is met een huilbaby). Wat wordt nu precies verstaan onder een huilbaby, ook wel onrustige baby genoemd?


Medische criteria

In de medische wereld hanteert men de volgende criteria: een baby, die meer dan drie uur per dag, meer dan drie dagen per week, gedurende minstens drie weken huilt of wanneer het voor ouders een belasting wordt.

Een huilbaby is een baby, die zo veel huilt, dat de ouders het als een probleem of een belasting ervaren. Het is belangrijk dat er dan al hulp wordt ingeschakeld om de oorzaak te achterhalen en een oplossing te bedenken (tegenwoordig kan erin het beginstadium ook veel informatie via internet gezocht worden!).

De prikkelbare baby

Maar een huilbaby is veel meer dan een baby die alleen maar huilt. Er moet gewaakt worden dat er niet meer naar de persoon (de baby) wordt gekeken, maar alleen nog naar het probleem (het huilen). Het is daarom beter de term prikkelbare baby te gebruiken. Prikkelbare baby's zijn vaak gevoelig en reageren sterk op hun omgeving.

Troost je baby

Het is van belang op het huilen van een prikkelbare baby te reageren. Voor de wijze waarop er getroost moet worden, zijn geen algemene richtlijnen te geven. De ouders dienen te ontdekken wat hun baby nodig heeft, eventueel met deskundige hulp. Het is belangrijk deze manier van troosten vol te houden, totdat de baby stopt met huilen. Snelle afwisseling in de aanpak is ongunstig. Het geven van positieve aandacht aan gewenst gedrag is belangrijk. Sommige baby's hebben behoefte aan langdurig liefdevol lichaamscontact, dan kan het ronddragen in een speciale draagzak een oplossing zijn. Voor meer informatie hierover kun je kijken op Draagdoek.nl.

Dit is echter iets anders dan de hele dag door aandacht geven (hoe liefdevol ook bedoeld), voor een prikkelbare baby kan dit juist te veel van het goede zijn. Andere baby's hebben vooral behoefte aan begrenzing. Bij het in slaap vallen bewegen ze onrustig en houden ze zichzelf wakker of schrikken steeds weer wakker. Inbakeren of een bakerzak kan dan een oplossing zijn. Lees voor meer informatie het artikel Inbakeren brengt rust.

Steun van de omgeving is belangrijk

Ouders van een baby met prikkelbaar gedrag hebben door de extra zorg minder tijd en energie voor andere taken in huis, voor eventuele andere kinderen, elkaar en het werk. Ook het gebrek aan slaap is op den duur moeilijk vol te houden. Een opstekers voor ouders met een prikkelbare baby is dat uit onderzoek blijkt dat in de meeste gevallen ouders intuïtief het beste weten welk gedrag bij hun baby past. Ouders van een prikkelbare baby komen niet zelden in een (tijdelijk) sociaal isolement, doordat ze geen tijd en energie over hebben voor andere contacten, maar ook door onbegrip van mensen uit hun omgeving. Het is voor de omgeving belangrijk vooral een luisterend oor te bieden en niet meteen met goed bedoelde adviezen te komen.

Wacht absoluut niet te lang

Het is moeilijk om dag in dag uit samen te zijn met je huilbaby. Als niets lijkt te helpen, zoek dan tijdig deskundige hulp om een stappenplan voor een behandeling op te stellen. Iedere ouder van een huilbaby kent momenten van extreme frustratie. Laat deze niet uit de hand lopen. Schud een baby nooit uit frustratie door elkaar, ook niet zachtjes. Een baby is heel kwetsbaar en kan daardoor onherstelbaar hersenletsel oplopen. Het is dan beter om even weg te lopen en de baby te laten huilen. Er zijn diverse organisaties die steun kunnen bieden. Kijk op huilbaby.info voor meer informatie. Verder zou elke volwassene uit de omgeving van een huilbaby zijn of haar verantwoordelijkheid moeten nemen. Sta open voor de problemen van de ouders, biedt steun en oordeel niet. Biedt eventueel aan om een middag, avond of nacht op te passen. Een baby is afhankelijk van alle verzorgers om hem heen, indien de ouders het door extreme spanning en slaapgebrek het even niet aankunnen.Lees ook:

Slaapritueel: houvast voor je baby

Dag- en nacht ritme van je baby

Inbakeren brengt rust

Ken de slaap- en hongersignalen van je baby

Rust en regelmaat voor je baby superbelangrijk

Tips als je baby de fles weigert

Hoeveel afgekolfde voeding heeft je baby nodig

De ontwikkeling van je baby

Handige tips voor succesvol borstvoeding kolven

Praktijkverhalen Kolven op het werk

Vraagbaak: Eerste voorraad moedermelk opbouwen

Gerelateerde items (op tag)