zo18022018

zondag 18 februari 2018

Je bent hier:Home|Baby|Slaaptips baby|Baby zichzelf in slaap laten huilen is onschadelijk

Baby zichzelf in slaap laten huilen is onschadelijk

Beoordeel dit item
(8 stemmen)
baby laten huilen slapenEen baby laten huilen tot hij of zij zelf in slaap valt lijkt geen schadelijke effecten te hebben, blijkt uit onderzoek van de Flinders Universiteit in Adelaide. Onderzoekers wilden testen of het klopt dat het stressvol is voor een baby als de ouders het kind laten huilen tot het in slaap valt.

Voor dit onderzoek werden bij 43 baby's door de ouders twee verschillende strategieën toegepast. Sommige ouders lieten hun kind uithuilen tot het sliep. Andere ouders schoven langzaam de bedtijd van hun baby op. Het idee daarachter is dat als het kind steeds net iets langer wakker is, het vermoeider zal zijn en makkelijker in slaap zal vallen.

Opmerkelijk

Opmerkelijk is dat bij beide groepen baby's geen verhoogde gehaltes van het stresshormoon cortisol werden aangetroffen. De onderzoekers focusten hierop, omdat hogere hoeveelheden cortisol op stress op de lange termijn kan duiden.

Beide methodes bleken de tijd te verkorten die het duurde tot de baby's in slaap vielen. Bij de laten-uithuilenmethode duurde het gemiddeld vijf minuten tot de baby de slaap vatte. Dat is dertien minuten korter dan wanneer ouders hun gebruikelijke ritueel volgden, zoals het kind in slaap wiegen.
De tweede methode, waarbij de bedtijd steeds werd opgeschoven, bleek eveneens te werken. Het duurde daarbij gemiddeld acht minuten tot het kind sliep.

Stressvol

"Het lijkt er dus op dat er twee effectieve methodes zijn om baby's te laten slapen, die geen van beiden leiden tot negatieve gevolgen", aldus één van de onderzoekers.

Hoewel de uithuilmethode het kortst duurt, is dit niet per definitie de juiste keuze. "Het kan stressvol zijn voor de ouders." De Flinders Universiteit raadt ouders aan om éérst het opschuiven van de bedtijd uit te proberen.

Bron: Nu.nl


Lees ook:

Slaapritueel: houvast voor je baby

Ken de slaap- en hongersignalen van je baby

Rust en regelmaat voor je baby superbelangrijk

Dag- en nacht ritme van je baby

Huilbaby's: troosten, rust en regelmaat

Tips als je baby de fles weigert

Hoeveel afgekolfde voeding heeft je baby nodig

De ontwikkeling van je baby

Handige tips voor succesvol borstvoeding kolven

Praktijkverhalen Kolven op het werk

GRATIS ebook Slaaptips voor mijn kindje

    Ja, ik wil graag de gratis Slaaptips voor mijn kindje ontvangen! Tevens ontvang ik de nieuwsbrief vol handige tips en informatie.
    Hierdoor kan alle informatie in de nieuwsbrieven en op de website gratis worden aangeboden.