do22022018

donderdag 22 februari 2018

Je bent hier:Home|Baby|ontwikkeling baby|Muziek is goed voor ontwikkeling (premature) baby's

Muziek is goed voor ontwikkeling (premature) baby's Speciaal

Beoordeel dit item
(5 stemmen)
Uit onderzoek blijkt dat muziek goed is voor de ontwikkeling van (premature) baby’s. Al voor hun eerste verjaardag kan het luisteren en actief meedoen met muziek bijdragen aan hun sociale en communicatieve vaardigheden.

Uit het onderzoek bleek dat vooral de groep baby’s van ongeveer een jaar oud die actief muzieklessen volgde met hun ouders profijt hadden van de lessen. De muzieklessen bestonden vooral uit samen liedjes zingen en samen percussie-instrumenten bespelen. Deze interactieve lessen hadden beduidend meer effect dat passieve lessen waarin uitsluitend naar muziek geluisterd werd.


Baby’s vertoonden minder stress en waren levendiger. Ze konden beter duidelijk maken wat ze wilden door hier naar de wijzen. Verder waren de baby’s beter in staat teleurstellingen te verwerken. Leuk is ook dat de kindjes gevoeliger werden voor de structuur van de muziek. De kleine Mozartjes luisterden liever naar een pianostuk dat in dezelfde toonsoort bleef dan naar valse muziek. Kinderen die deelnamen aan de passieve lessen ontwikkelde deze voorkeur niet.

In eerder onderzoek werd ook al aangetoond dat muziek een positief effect had op de groei en ontwikkeling van premature kinderen. Hieruit bleek dat de ouders en baby’s kalmer waren. De baby’s beter gevoed konden worden en beter groeiden. Verder leken ook pijnlijke onderzoeken zoals de hielprik rustiger te verlopen. Het meest werden slaapliedjes gezongen, soms met toevoeging van geluiden zoals hartslaggeluiden, maar ook werd wel Mozart gebruikt.

Lees ook:

Help, mijn kind wil niet eten!

Het belang van voorlezen

Voorleestips voor je peuter

Je peuter leert praten

Speelgoedtips voor je peuter

Knutselen in de lente

Knutselideeën met je peuter voor in de herfstKnutselen en spelletjes in de winter

Columns:

Thee- en suikerzakjessorteercentrum

Klagen mag!

Moederschap en ontspanning

Kinderpartijtje hoera, of toch niet?