vr23022018

vrijdag 23 februari 2018

Je bent hier:Home|Baby|ontwikkeling baby|Het dag- en nacht ritme van je baby

Het dag- en nacht ritme van je baby Speciaal

Beoordeel dit item
(10 stemmen)
ritme babyEen pasgeboren baby kent nog geen dag- en nacht ritme. Dat is ook niet zo gek als je bedenkt dat het slaapritme in de buik vooral werd bepaald door de wiegende bewegingen van de moeder waarop je baby in slaap viel. Dat had dus niets te maken met het licht en donker dat je baby wel al vanaf de zesde maand van de zwangerschap kon zien! Je hebt natuurlijk ook wel gemerkt dat je baby in je buik vaak actief werd zodra jij ’s avonds rustig op de bank ging liggen.

Bij pasgeboren baby nog geen dag- en nacht ritme

Helaas voor jou als ouder, zal je de eerste nachten na de geboorte dus nog veelvuldig in de weer zijn met je nieuwe aanwinst. Een pasgeboren baby is per dag ongeveer 3 uur echt wakker en slaapt of dommelt de rest van de dag. De bevalling is immers enorm inspannend geweest en daar moet je baby wel even van bijkomen. Gelukkig zorgt je baby er zelf voor dat hij/zij genoeg slaap krijgt. Wanneer je baby wakker is dan is dat meestal zo’n 1 tot 1,5 uur achter elkaar en dan slaapt je baby weer 2 tot 3 uur. Langzaam maar zeker neemt de hoeveelheid slaap af en is je baby langere periodes wakker.

Na 2 maanden echt dag- en nacht ritme bij je baby

Als je baby zo’n twee maanden oud is, zal er wel een echt dag- en nacht ritme zijn ontstaan. Ook is je baby steeds langere periodes wakker. Na ongeveer 4 maanden hebben de meeste baby’s zich aangepast aan ons 24 uurs ritme. Ze slapen ’s nachts met eventueel een onderbreking voor een nachtvoeding en doen overdag nog twee slaapjes. Met ongeveer 6 maanden slapen de meeste baby’s de hele nacht door en slapen ze overdag ruim twee uur verspreid over twee slaapjes. De meeste baby’s zijn ongeveer een jaar als ze overgaan van twee slaapjes naar één middagslaapje.

Je kunt je baby helpen met ontwikkelen ritme

Je kunt het ontstaan van een dag- en nacht ritme van je baby vergemakkelijken door hier duidelijk onderscheid in te maken. Wanneer je je baby overdag te slapen legt, maak het dan niet te donker. Geef hem/haar overdag veel aandacht en speel met je baby na het voeden. ’s Nachts zorg je dat het donker blijft in de kamer, ook tijdens het voeden doe je slechts een klein lampje aan, geef je weinig aandacht en leg je hem/haar zonder te spelen weer in bed. Zo zal je baby snel het onderscheid kunnen maken tussen dag en nacht. Wanneer je baby moeite heeft met in slaap vallen dan kunnen ritmische geluiden, zoals de hartslag van moeder of een tikkende wekker de slaap bevorderen.

Lees ook:

Muziek goed voor ontwikkeling baby's

Slaapritueel: houvast voor je baby

Ken de slaap- en hongersignalen van je baby

Rust en regelmaat voor je baby superbelangrijk

Huilbaby's: troosten, rust en regelmaat

Tips als je baby de fles weigert

Hoeveel afgekolfde voeding heeft je baby nodig

De ontwikkeling van je baby

Handige tips voor succesvol borstvoeding kolven

Praktijkverhalen Kolven op het werk