zo18022018

zondag 18 februari 2018

Je bent hier:Home|Baby|Consultatiebureau|Vaccinaties: welke en wanneer?

Vaccinaties: welke en wanneer?

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

baby traan op wang.jpgJe baby krijgt in het eerste levensjaar een behoorlijke hoeveelheid vaccinaties. Vrijwel ieder kind in Nederland krijgt deze vaccinaties via het Rijksvaccinatieprogramma. Deelname aan het Rijksvaccinatieprogramma is vrijwillig. Ouders bepalen of hun kind de vaccinaties wel of niet ontvangt. Er zijn ouders die vanuit bepaalde (geloofs)overtuigingen hun kind niet willen laten inenten. Zo'n 97% van de baby's krijgt de eerste drie prikken. Ruim 95% volgt het volledige vaccinatieprogramma.

Dankzij het grootschalige vaccinatiepogramma zijn ziektes als difterie, polio (kinderverlamming), mazelen en tetanus zo goed als verdwenen. Kinkhoest komt nog wel veel voor. Deze ziekte verloopt bij een ingeënt kind veel minder enstig dan wanneer het niet zou zijn ingeënt. Wanneer een te groot gedeelte van de bevolking niet is ingeënt kunnen de infectieziekten terugkomen.

Er zijn ook kritische geluiden te horen, vaak betreffen die het feit dat er tegenwoordig 'grote' combinatie prikken worden gegeven, die meer van het lichaam zouden vergen dan wanneer er per keer minder omvangrijke vaccinaties zouden worden gegeven.

Hier volgt het schema wanneer je kunt verwachten dat je baby/kind wordt gevaccineerd (enkele weken/maanden afwijking is mogelijk):

2 maanden: injectie 1: DKTP 1 & HIB 1 (Difterie, Kinkhoest, Tetanus, Polio en Haemophilus influenza type b) + injectie 2: Pneu ((Pneumokokken)

3 maanden: injectie 1: DKTP 2 & HIB 2 + injectie 2: Pneu

4 maanden: injectie 1: DKTP 3 & HIB 3 + injectie 2: Pneu

11 maanden: injectie 1: DKTP 4 & HIB 4 + injectie 2: Pneu

14 maanden: injectie 1: MenC (Meningokokken) + injectie 2: BMR (Bof, Mazelen en Rodehond)

4 jaar: injectie 1: DTP (Difterie, Tetanus en Polio) + injectie 2: aK (Kinkhoest)

9 jaar: injectie 1: DTP + injectie 2: BMR

Ziektes waartegen wordt ingeënt:

Difterie: kan verstikkingsgevaar veroorzaken en het hart en zenuwstelsel aantasten.

Kinkhoest: is vooral voor baby's gevaarlijk. Ze kunnen het heel benauwd krijgt door hevige hoestbuien en daaraan een hersenbeschadiging overhouden of er zelfs aan overlijden.

Tetanus: kan een verkramping van de kaakspieren (kaakklem) geven en zich uitbreiden naar andere speieren, waaronder de slik- en ademhalingsspieren. Een mogelijk effect is enstig zuurstofgebrek.

Poliomyelitis (kinderverlamming): kan leiden tot blijvende ernstige verlammingsverschijnselen.

Haemophilus influenzae type b (Hib): kan hersenvliesontsteking, bloedvergiftiging, longontsteking, beenmergontsteking en gewrichtsontsteking tot gevolg hebben.

Hepatitus B: is een besmettelijke leverontsteking die kan leiden tot levercelkanker en een chronische infectie.

Pneumokokken: kan hersenvliesontsteking, bloedvergiftiging en longontsteking veroorzaken, maar ook bronchitis en middenoorontsteking. Mogelijke ernstige gevolgen zijn doofheid, epilepsie, geestelijke achterstand en motorische klachten, amputaties en groeistoornissen.

Bof: is een ziekte van de speekselklieren die complicaties geeft zoals hersen(vlies)ontsteking. De ziekte kan, al komt dit zelden voor, onvruchtbaarheid tot gevolg hebben.

Mazelen: kunnen een kind behoorlijk ziek maken met hoge koorts en huiduitslag. Complicaties als oorontsteking, bronchitis, longontsteking en hersenontsteking komen voor.

Rodehond: kan vooral ernstige gevolgen hebben voor het nog ongeboren kind. Besmette zwangeren vrouwen lopen de kans dat hun kind met een afwijking (doof, blind, geestelijke achterstand) wordt geboren.

Meningokokken C: kan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken. Mogelijk ernstige gevolgen zijn amputaties, littekenvorming, doofheid, motorische problemen en leer- en gedragsproblemen.

bron: Rijksvaccinatieprogramma.nl

Lees hier meer over het bezoek aan het consultatiebureau met je baby in het algemeen

{mos_fb_discuss:50}

Gerelateerde items (op tag)

Meer in deze categorie: « Naar het consultatiebureau