do22022018

donderdag 22 februari 2018

Je bent hier:Home|Baby|Consultatiebureau|Naar het consultatiebureau

Naar het consultatiebureau

Beoordeel dit item
(2 stemmen)

baby_op_buik.jpgIn Nederland gaat ongeveer 95-98% van de baby's met hun verzorgers naar het consultatiebureau. In het eerste levensjaar van je baby zul je toch wel een keer of 10 komen. Wat kun je van het consultatiebureau verwachten?

Op het consultatiebureau kun je allereerst terecht met vragen die je hebt rondom de ontwikkeling en/of verzorging van je baby. Zeker de eerste maanden is het niet vreemd dat je je regelmatig afvraagt of je het wel goed doet.

Hoe doet je baby het?

Je baby wordt gewogen en nagekeken. Aan de hand van een groeicurve wordt bekeken 'hoe' je baby het doet. Maak je echter absoluut niet te druk als je baby wat lichter of zwaarder is dan gemiddeld, als het het verder gezond en tevreden is. Kijk vooral ook goed naar je eigen lichaamsbouw en die in je familie. Besef verder dat de groeicurve van borstvoedingskinderen wat afwijkt van het gemiddelde. In het begin groeien borstvoedingskinderen vaak sneller en na een aantal maanden vlakt dit af. Hoogstwaarschijnlijk dus geen reden om je zorgen te maken dat jouw kindje niet goed groeit op jouw melk. Ook verzorgen de consultatiebureaus de vaccinaties voor de baby's. 

Naar het consultatiebureau

Bij de meeste consulatiebureaus komen ze in de eerste weken na de geboorte van je baby graag een keer kennis maken tijdens een huisbezoek (als de werkdruk op het consultatiebureau dit toelaat, in sommige regio's schijnt het hiervoor te druk te zijn). Als je dit niet prettig vindt, ben je hiertoe uiteraard niet verplicht. Je gaat dan gewoon zelf naar het consultatiebureau.

Gehoortest baby in eerste week

Verder krijgt je baby binnen een aantal weken een gehoortest. Dit gebeurt vaak tijdens het/een huisbezoek. Soms moet je hiervoor naar een speciale bureau waar ze de benodigde apparatuur hebben. De test is niet vervelend voor je baby. Het liefst wordt de test uitgevoerd terwijl je baby slaapt. Je baby krijgt een klein dopje in het oor. Dit dopje zendt een klein geluidje uit, een gezond oor geeft zelf een geluidje terug. Een microfoontje vangt dit geluidje op.

Komt mijn baby genoeg aan?

Veel ouders maken zich de eerste weken/maanden wel eens zorgen of hun baby wel genoeg aankomt, met name wanneer borstvoeding wordt gegeven. Op veel consultatiebureaus zijn er borstvoedingsvragenuurtjes waar je terecht kunt met allerlei vragen rondom de borstvoeding en je baby tussendoor een keertje extra kunt laten wegen. Je kunt hier gerust iedere week komen als dat je een gerust gevoel geeft. Ook wanneer je baby flesvoeding krijgt en je wilt graag tussendoor dat je baby gewogen wordt, is dat altijd mogelijk.

Geen vaccinatie wanneer baby niet helemaal lekker

Hieronder staat weergegeven wanneer er ongeveer een consult op het consultatiebureau verwacht kan worden. Vaak zit hier wel een aantal weken verschil tussen afhankelijk van de drukte op de consultatiebureau's. Dit maakt niet zo veel uit. Het is wel belangrijk dat alle vaccinaties worden ontvangen en er niet één wordt overgeslagen omdat de 'tijd' voorbij is. De volgende vaccinatie komt dan gewoon ook wat later, dit geeft niets. Wanneer je baby ziek is of niet helemaal lekker zal er over het algemeen geen vaccinatie gegeven worden (ook al ben je wel op het spreekuur verschenen). Je kunt dit ook zelf aangeven als je het gevoel hebt dat je baby niet helemaal in orde is. Jij kent je baby tenslotte het beste. Je komt dan een andere keer terug om de vaccinatie 'in te halen'.

Schema van bezoeken aan het consultatiebureau in het eerste levensjaar:

1 maand

2 maanden: injectie 1: DKTP 1 & HIB 1 (Difterie, Kinkhoest, Tetanus, Polio en Haemophilus influenza type b) + injectie 2: Pneu ((Pneumokokken)

3 maanden: injectie 1: DKTP 2 & HIB 2 + injectie 2: Pneu

4 maanden: injectie 1: DKTP 3 & HIB 3 + injectie 2: Pneu

6 maanden

7,5 maanden

9 maanden

11 maanden: injectie 1: DKTP 4 & HIB 4 + injectie 2: Pneu

14 maanden: injectie 1: MenC (Meningokokken) + injectie 2: BMR (Bof, Mazelen en Rodehond)

Lees hier meer over welke vaccinaties tegen welke ziektes worden gegeven

{mos_fb_discuss:6}