do22022018

donderdag 22 februari 2018

Je bent hier:Home|Baby|Consultatiebureau|Hielprik bij baby’s nuttig?

Hielprik bij baby’s nuttig?

Beoordeel dit item
(2 stemmen)

hielprik_babys_nuttig.jpgSinds het aantal aandoeningen die worden opgespoord met de hielprik bij baby’s met veertien aandoeningen is uitgebreid, is het aantal zieke baby’s dat werd opgespoord fors gestegen. Door de uitbreiding van de hielprik konden 120 extra baby’s voortijdig voor een ernstige ziekte worden behandeld. 

Per 1 januari 2007 ging het aantal ziektes waarvoor de hielprik wordt afgenomen van drie naar zeventien. In totaal bleken in 2007 bijna tweehonderd baby’s een ernstige aandoening te hebben. Het betreft 60 baby’s met sikkelcelziekte of een andere ernstige bloedaandoening, 70 baby’s met een stofwisselingsziekte, 57 baby’s met een aandoening aan de schildklier en 7 baby’s met een aandoening aan de bijnieren.

Door de tijdige opsporing konden deze baby’s snel behandeld worden. Een snelle start van de behandeling is belangrijk bij deze aandoeningen, die al in de eerste weken na de geboorte kunnen leiden tot onherstelbare schade aan de gezondheid. 99,8 procent van de ouders laat een hielprik bij hun kind uitvoeren. Per jaar krijgen 180.000 baby’s een hielprik.

Meer in deze categorie: Naar het consultatiebureau »