zo18022018

zondag 18 februari 2018

Je bent hier:Home|Baby|Borstvoeding en werk|Regelgeving borstvoeding en werk

Regelgeving borstvoeding en werk

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

baby_krijgt_borstvoeding.jpgWanneer je na je kraamverlof weer aan het werk gaat, kun je gewoon borstvoeding blijven geven. Je werkgever is namelijk wettelijk verplicht om jou tijd en ruimte te geven voor het geven van borstvoeding of voor het afkolven van de moedermelk. 

Totdat je kindje negen maanden is, mag het werk worden onderbroken voor het geven van borstvoeding of om te kolven. Je mag dit zo vaak en zo lang doen als nodig is. In totaal mag dit maximaal een kwart van je werktijd per dienst zijn. Je werkgever is verplicht deze werktijd door te betalen. De vaststelling van het tijdsstip en de duur van die onderbrekingen vindt plaats na overleg tussen jou en je werkgever.

 

 

Afspraken met je werkgever

Het is verstandig al ruim voor de bevalling afspraken te maken met je werkgever over hoe je de voeding wilt gaan regelen. Je werkgever dient dan een geschikte, afsluitbare ruimte beschikbaar te stellen voor het voeden of kolven. Als dat niet mogelijk is krijg je de gelegenheid om zelf een plek te regelen of om zelf naar de baby toe te gaan om hem te voeden.

Op het toilet

Op het toilet, archiefruimte of vergaderkamer, zijn natuurlijk niet de meest ‘ ideale’ kolfruimtes. Toch blijken veel vrouwen, volgens een enquête van het Voedingscentrum, daar soms wel te belanden. Per sector blijken de voorzieningen sterk te verschillen. Zo is bij de overheid, de zorgsector en de detailhandel relatief vaak een kolfruimte aanwezig. In de horeca en de industrie is het vaker minder goed geregeld.
Een ‘ideale’ kolfruimte is een apart ingerichte kamer met koud en warm stromend water, een makkelijke stoel en een koelkast. Belangrijk is in elk geval dat de ruimte voldoende privacy en rust biedt, hygiënisch is en beschikt over een stopcontact.

Afkolven

Wat voor borstkolf je kiest, ligt helemaal aan je eigen wensen. Je kunt moedermelk kolven met een handkolf of met een elektrisch kolfapparaat, met een enkele of een dubbele borstkolf. Een handborstkolf is ideaal wanneer de melk makkelijk toeschiet of je maar een enkele keer kolft. Een dubbele elektrische borstkolf kan je een hoop tijd besparen wanneer je vaker kolft. De bekendste merken voor borstkolven zijn Medela (bv. Medela Pump Style, Medela Swing of Medela Symphony) en Avent (bv. Avent Isis Duo of Uno). Je kan de afgekolfde melk in de koelkast bewaren of invriezen. Afgekolfde melk is 5 dagen in de koelkast te bewaren. Ingevroren borstvoeding blijft zes maanden houdbaar.

Handboek Borstvoeding

Er zijn diverse boeken over borstvoeding geven verkrijgbaar. In het boek “Het Handboek Borstvoeding”, dat is uitgegeven door de Nederlandse afdeling van La Leche League' staat veel praktische informatie, feiten en ervaringen van ouders en is daarmee een goede hulp bij het voorbereiden op en het geven van borstvoeding. Het boek gaat o.a in op het borstvoeding combineren met een baan buitenshuis, het afkolven en het bewaren van de borstvoeding.

Lees ook:

Tips als je baby de fles weigert

Hoeveel afgekolfde voeding heeft je baby nodig

Handige tips voor succesvol borstvoeding kolven

Praktijkverhalen Kolven op het werk

Vraagbaak: Eerste voorraad moedermelk opbouwen

De ontwikkeling van je baby

Slaapritueel: houvast voor je baby

Inbakeren brengt rust

Ken de slaap- en hongersignalen van je baby

Rust en regelmaat voor je baby superbelangrijk

Huilbaby's: troosten, rust en regelmaat