vr23022018

vrijdag 23 februari 2018

Je bent hier:Home|Baby|Borstvoeding en werk|Hoeveel gekolfde melk heeft je baby nodig?

Hoeveel gekolfde melk heeft je baby nodig?

Beoordeel dit item
(64 stemmen)

baby_krijgt_fles.jpgOp de pakken kunstmelkvoeding voor baby staat keurig aangegeven hoeveel voeding je je baby mag geven. Borstvoeding mag je baby zoveel als hij wil. Maar dan komt het moment dat je weer aan het werk gaat en je afgekolfde melk voor een hele dag moet gaan meegeven. Ineens besef je dat je geen idee hebt hoeveel je baby eigenlijk drinkt. De hoeveelheid borstvoeding is perfect afgestemd op de behoefte van je baby, maar met het afkolven gaat het misschien wat moeizaam. Je baby heeft op het kinderdagverblijf of bij de oppas misschien meer of minder honger. Kortom, je hebt geen idee.

Voormelk minder voedzaam, dan achtermelk
 
Je moet je ook realiseren dat niet elke borstvoeding even voedzaam is. De waterige voormelk is minder voedzaam dan de veel vettere achtermelk. Wanneer je steeds eerst zou kolven en daarna je kind zou laten drinken, is de kans dus heel groot dat je kind straks op de kinderopvang ineens alleen de waterige voormelk heeft en hier dus niet genoeg aan heeft. Tevens is bij grote hoeveelheden van deze voormelk de kans op darmkrampjes wat groter. Probeer dus de samenstelling evenwichtig te houden.
Maar over het algemeen kun je voor de berekening van de hoeveelheid afgekolfde moedermelk de regels voor flesvoeding hanteren. Per kg lichaamsgewicht heeft je baby dan150 ml voeding nodig.

Voorbeeld-berekening per kg lichaamsgewicht

Voor een baby van 6 kg zou dat dus 6 X 150 ml. = 900 ml borstvoeding betekenen per 24 uur. Dat deel je vervolgens door het aantal voedingen dat je baby per 24 uur krijgt. Is dat aantal bv. 6 voedingen, dan deel je die 900/6 = 150 ml per voeding. Kijk hier voor meer voorbeeld berekeningen voor gekolfde melk.
Je kunt nu dus zelf bepalen hoeveel voedingen je zelf geeft en hoeveel je baby er nog heeft (of zou kunnen hebben) tijdens je afwezigheid. Hou er rekening mee dat je baby eerder trek kan krijgen. Je wilt niet dat de baby het laatste uur op het kinderdagverblijf of bij de oppas krijsend van de honger moet doorbrengen. Als je ruim 9 uur van je baby gescheiden bent, zijn dit met 3 maanden vaak nog wel 3 voedingen waarmee je rekening moet houden. Dus toch al gauw zo'n 450 ml borstvoeding wat je per dag moet kolven. Op zich is dit niet zo'n probleem. Het lastige is meestal het aanleggen van de begin voorraad. Begin daar dus op tijd mee.

Borstvoeding mag je altijd meer geven

Realiseer je dat het aantal mililiters dat je op deze wijze berekent slechts een globaal uitgangspunt zijn. Borstvoeding is tenslotte geen flesvoeding. Heeft je baby meer nodig, dan mag je gewoon meer geven. Belangrijk is dat je goed naar je baby kijkt: is hij tevreden, groeit hij goed, heeft hij voldoende plasluiers? Is het antwoord ja, dan is de hoeveelheid die hij drinkt goed.

Wil je meer handige tips om borstvoeding en werk succesvol te combineren? Schrijf je hieronder dan in voor het gratis ebook '10 Tips voor succesvol borstvoeding kolven'.

Download hier GRATIS ons ebook '10 Tips voor Succesvol Borsvoeding Kolven'

Wil je meer informatie over borstkolven? Ga dan naar Borstkolf-Info.nl. Hier vind je een compleet overzicht van alle verkrijgbare borstkolven met hun voor- en nadelen. Je ziet hier tevens waar je de borstkolven voordelig kunt kopen. Een ander voordeel van deze website is dat er vaak kortingscodes op staan waardoor je de borstkolven met flinke kortingen kunt kopen.

Lees ook:

Tips als je baby de fles weigert

Hoeveel afgekolfde voeding heeft je baby nodig

Handige tips voor succesvol borstvoeding kolven

Praktijkverhalen Kolven op het werk

Vraagbaak: Eerste voorraad moedermelk opbouwen

De ontwikkeling van je baby

Slaapritueel: houvast voor je baby

Inbakeren brengt rust

Ken de slaap- en hongersignalen van je baby

Rust en regelmaat voor je baby superbelangrijk

Huilbaby's: troosten, rust en regelmaat
Meer in deze categorie: « Tips voor succesvol kolven