Kinderziekten met vlekjes

Kinderziektes met vlekjes krijgt ieder kind weleens. De meeste kinderziektes zijn onschuldig en krijgen vrijwel alle kinderen. Meestal gaat het om waterpokken, de vijfde of zesde ziekte of rondvonk. Ronde hond en mazelen komen in Nederland weinig meer voor, bijna alle kinderen zijn er tegen ingeënt via de BMR-prik. Huiduitslag kan ook veroorzaakt worden door een allergische reactie, dit hoeft niet ernstig te zijn. Wanneer je kind zich niet (meer) ziek voelt, kan het meestal gewoon naar de oppas, kinderdagverblijf, crèche of school. Hier volgt een overzicht van kinderziekten met vlekjes.

Met kinderziektes naar school of kinderdagverblijf?

Als je kind zich niet ziek (meer) voelt, mag het gewoon naar het kinderdagverblijf, crèche of school. Het maakt niet uit of de uitslag nog zichtbaar is of niet. Lees hier meer over wanneer je je kind het beste kunt thuishouden van school, kinderdagverblijf of crèche.

Kinderziektes met vlekjes zijn besmettelijk. Nadat een kind besmet is kan het wel één à twee weken duren voordat er ziekteverschijnselen ontstaan. Voor er vlekjes te zien zijn, voelen kinderen zich vaak al niet lekker en hebben ze koorts. Dan kunnen ze ook al anderen besmetten. Dit is de reden waarom een kind met een kinderziekte dat zich niet (meer) ziek voelt in de meeste gevallen gewoon naar het kinderdagverblijf mag komen. De besmettelijke fase is immers al twee weken eerder begonnen. Hebben kinderen een kinderziekte gehad, dan krijgen zij deze in het algemeen niet nog een keer.

Waterpokken

Zeer besmettelijke virusinfectie. Vaak heerst een epidemie op het kinderdagverblijf. Deze ziekte begint met verkoudheid, gevolgd door koort en jeukende uitslag. Over het hele lichaam kunnen rode vlekjes en blaasjes ontstaan, zelfs in de mond en op de oogleden. Sommige kinderen hebben echter maar enkele blaasjes. De blaasjes in de mond zijn pijnlijk met drinken en eten, geef dus geen zure vruchtensappen te drinken die prikken echt vreselijk. Probeer te voorkomen dat het kind gaat krabben, dan gaan de blaasjes ontsteken en kunnen littekens ontstaan. Soms hoest een kind hevig. Na een paar dagen verdrogen de blaasjes tot korstjes. Het kan twee weken duren voor de laatste korstjes weg zijn. Krijgt een kind waterpokken in zeer lichte mate en/of op zeer jonge leeftijd (onder het jaar) dan is er een kleine kans dat het kind de ziekte later toch nogmaals doormaakt. Lees hier meer over waterpokken.

Vijfde ziekte

Dit is een lichte virusziekte, die begint met rode wangen met grillige roze-rode vlekjes. De uitslag verspreidt zich verder naar de romp, armen en benen en kan een beetje jeuken. Soms zijn er zoveel vlekken dat de hele huid roze-rood ziet. Er kan ook koorts optreden, na tien dagen is de uitslag meestal weg. Deze ziekte kan gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen. Lees hier meer over de vijfde ziekte.

Zesde ziekte

Deze ziekte veroorzaakt een plotselinge hoge koorts. De meeste kinderen krijgen deze ziekte voor het einde van hun tweede levensjaar. Soms zetten de klieren in de hals en achter de oren op. Na drie tot vijf dagen daalt de temperatuur. Dan ontstaan er kleine lichtrode vlekjes in het gezicht en later ook op de romp. Deze uitslag jeukt niet en trekt na één of twee dagen weg. Lees hier meer over de zesde ziekte.

Roodvonk

Deze ziekte komt in de westerse landen niet veel meer voor. Het begint met keelpijn en koorts. De tong wordt eerst wit en na drie dagen rood en dik (frambozentong). Op de derde dag wordt de huis roze met rode, ruwe puntjes op de borst. De uitslag verspreidt zich over het hele lichaam, vooral naar de oksels en de liezen. De koorts daalt na drie dagen. De uitslag verdwijnt enkele dagen daarna. Na twee tot drie weken wordt de huid schilferig, vooral op de handpalmen en voetzolen. Lees hier meer over roodvonk

Rode hond

Begint met opgezette klieren achter de oren. Na een dag ontstaan roze-rode vlekjes in het gezicht en achter de oren. De uitslag verspreidt zich over het hele lichaam. Soms ziet de hele huid rond. Het kind kan last hebben van branderige ogen. Bij een kwart van de kinderen is er geen uitslag en gaat de ziekte onopgemerkt voorbij. Krijgt een vrouw in het begin van haar zwangerschap rodehond, dan kan dit de foetus ernstige schade toebrengen. De meeste vrouwen zijn tegen rode hond ingeënt. Lees hier meer over rode hond.

Mazelen

Deze ooit veel voorkomende kinderziekte komt door wijd verbreide vaccinatie bijna niet meer voor. Deze ziekte begint met verkoudheid, niezen, hoesten, rode ogen en koorts. Na drie dagen verschijnen er witte plekjes aan de binnenkant van de wang. De vierde of vijfde dag komen er paarsrode vlekjes in het gezich en achter de oren. De vlekjes verspreiden zich naar romp, armen en ebennen en kunnen samenvloeien. Lees hier meer over mazelen

Hersenvliesontsteking (ook wel nekkramp genoemd)

Deze ziekte is gelukkig zeldzaam. Het begint met hoge koorts en koude rillingen. Verder spierpijn, overgeven, hoofdpijn, een grauwe huidskleur en sufheid. Kenmerkend zijn de puntvormige donkerrode vlekjes op romp, ledematen en/of oogslijmvlies. Als je vermoedt dat je kind deze ziekte heeft, waarschuw dan direct de huisarts.